October 27, 2019

September 23, 2019

February 21, 2017

February 9, 2017

Please reload

Ostatnie posty

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Wyróżnione posty

Jeść po włosku...

September 23, 2019

Nie będę pisać o tym, że kuchnia włoska jest jedną z najlepszych na świecie, a celebrowanie posiłku stanowi wyjątkowo atrakcyjny czynnik programów incentive. Włoch żyje głownie po, aby jeść, o jedzeniu potrafi rozmawiać bez końca, a zapytany, czy mu się gdzieś  na świecie podobało, odpowiada: Si, abbiamo mangiato bene! (świetnie jedliśmy), co stanowi najwyższą pochwałę...

Dlatego też znakomita restauracja, serwująca wyrafinowaną kuchnie i najwyższej jakości lokalne wina, to niekiedy połowa sukcesu programu incentive we Włoszech. Wiadomo, przez żołądek do serca... Na szklanej witrynie jedne ze znanych restauracji w Bolonii, widziałam kiedyś zapisaną złotą myśl szefa kuchni: Amore finisce, fame mail. Sposati un cuoco (Miłość się kończy, głód nigdy. Wyjdź za mąż za kucharza). 

We Włoszech,  wybierając atrakcyjne miejsce na pogram incentive, warto się pokusić o wybór dobrej, oryginalnej restauracji serwującej świetną kuchnię. W światowej stolicy mody i designu, w Mediolanie, można zjeść u najsłynniejszych kreatorów mody. Kompleks hotelowo-sklepowy Giorgio Armaniego przylegający do słynnego "kwadratu mody", dzielnicy słynnych kreatorów, oferuje gościom restaurację i Bar Bambusowy. Wystrój nawiązuje do stylu Armaniego, restauracje serwuje kuchnię typowo wloską, bar klasyczne koktajle, a wszystko to z panoramicznym widokiem na centrum miasta. Zjeść i wypić możemy także w restauracjach należących do domu Bulgari. Ze znakomitej kuchni słynie przede wszystkim restauracja prowadzona przez wielokrotnie nagradzanego szefa kuchni Niko Romito. U Dolce e Stefano Gabbana można przysiąść w barze Martini. Z pięknym widokiem na miasto roztaczającym się z siódmego piętra budynku należącego do Prady można zjeść dania przygotowane przez szefa Fabbio Cucchelli, który inspiruje się włoską kuchnią regionalną.

W regionie Modeny warto odwiedzić nie rzucającą się z zewnątrz w oczy restaurację Europa 92. Restauracja została otwarta w 1991 roku na wsi w okolicy Modeny. Miejsce ukochane i odwiedzane przez Luciano Pavarotti stało się miejscem spotkań miłośników regionalnej kuchni. Restauracja prowadzona jest przez zaprzyjaźnioną z wielkim Pavarottim rodzine Cio. Kuchnia, typowa z regionu Modeny, najwyższej jakości, przyciągnęła do tej pory gości takich jak m.in. Bono, Zucchero czy Lady Diana, Na szczególną uwagę zasługuje trzydzieści rodzajów deserów prezentowanych na dwóch wózkach. Co ciekawe menu dla kobiet nie ma cen. Damy przy wyborze dań nie powinny stresować się ceną, to w końcu panowie płacą... Luciano Pavarotti w  swojej książce "Ja, Pavarotti" opisał Europę 92 jako najlepszą restaurację włoską na świecie.

O włoskich restauracjach można by pisać  bez końca. I tych wykwintnych, drogich, i tych rodzinnych, gdzie jedzenie jest najwyższej jakości, o tych  lokalach w winnicach, gdzie degustuje się godzinami 

wino, podjadając znakomite regionalne przekąski. Na incentive do Włoch warto się wybrać choćby po to, żeby dobrze zjeść :)

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Podążaj za nami

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Wyszukaj wg tagów
Please reload

Archiwum
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 MICEadvice Poland